Lukion arviointikulttuuriin uusia tuulia

Photo 20.2.2015 12.19.37Opettaja huokasi, ettei juuri ketään tule kokeiden palautustilaisuuteen. Varsinkaan niitä ei näy, joille olisi eniten kerrottavaa. Arviointi työllistää opettajia. Lukion koeviikoilla töitä tehdään yötä myöten. Opiskelijalle arviointi on ohuimmillaan läjä koenumeroita ja jaksotodistus, jota kehtaa katsoa tai sitten ei.

Arviointi rikkaimmillaan on koko oppimisen matkaa tukeva opiskelun ja ohjaamisen osa-alue. Arviointi ei ole pelkästään opettajan toimintaa, vaan arvioinnin eri muotoja toteuttavat myös opiskelijat yksin ja yhdessä, arviointiin voivat osallistua myös vertaiset, vanhemmat tai ulkopuoliset asiantuntijat.

Teknologian kehitys on tuonut opetukseen, ohjaukseen ja opiskeluun runsaasti uutuuksia, mutta arviointi on edelleen hyvin pitkälle käsityötä. Työläyden vuoksi arviointitietoa myös hyödynnetään niukemmin kuin voitaisiin. Oppimisen aukkojen ja hidasteiden tunnistamisesta olisi hyötyä kaikille. Myös jokaisen opiskelijan yksilöllisyys olisi helpompi huomioida, jos osa arviointityöstä keventyisi apuvälineillä.

Kun laadimme Viisari-hanketta, mietimme näitä ongelmia. Rakensimme kokeilujen ja toimintojen kokonaisuuden, jossa lukiolaisille itselleen on tarjolla tärkeä rooli. Arviointi ei ole mysteeri vaan tärkeä työkalu, josta on hyötyä myös jatko-opinnoissa ja työelämässä.

Halusimme myös herättää yleistä keskustelua, toimintakulttuuri ei muuten kehity. Meillä itsellämme ei ole valmista viisautta vaan rakennamme sitä yhdessä aiheesta kiinnostuneiden kanssa. Siksi toimimme alusta alkaen avoimesti. Sosiaalisessa mediassa tunnisteena toimii #arviointiviisari.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s